CUM SE JOACĂ
Informații generale
- RISBALL poate fi jucat cu mingi de fotbal, recomandat mingi numarul 5.
- RISBALL poate fi jucat 1v1, 2v2 sau 3v3.
- Meciul de RISBALL este compus din 5 seturi.
- Fiecare set este jucat pana când un jucător sau o echipă obține un cumul de 5 puncte.
Începutul jocului/serva
- Serviciul se face cu piciorul de la o distanță de 4m față de RISBALL după ce mingea a atins pământul o singură dată.
- Atunci când o echipă servește, toți jucătorii trebuie să fie poziționați în afara terenului de joc, până când mingea atinge pământul.
- Dacă aceasta cade în terenul adversarului mai mult de o dată fără să fi fost jucată, se consideră punct pentru echipa care a servit.
- Serva se efectuează cu piciorul, dar nu înainte de a atinge o dată pământul după ce s-a desprins din mâinile celui care servește
- Mingea servită se consideră intrată în joc odată ce a trecut prin inel și, atingându-l sau nu, aterizează în interiorul terenului advers demarcat printr-un semi-oval.
- O servă reușită poate fi jucată de jucătorul advers doar după ce a atins pământul o dată.
- Dacă în momentul servei se atinge obiectul de joc nu se va repeta.
- Dacă mingea atinge tușa fie din servă, fie în timpul jocului se consideră minge bună sau minge în joc.
Desfășurarea jocului
- Fiecare jucător poate face un număr de maximum 3 atingeri succesive a mingii cu orice parte a corpului mai puțin cu mâinile.
- În regim de joc atunci când mingea trece în terenul advers prin aer, dar nu prin cerc din pasa unui coechipier, aceasta poate fi readusă în teren de către echipa care are înca posesia. Astfel adversarii trebuie să le permită celor care sunt înca în posesia mingii în aer aflată acum în terenul advers, să o readucă în propriul teren fără a-i incomoda pe adversari. Dacă această minge va atinge pământul până să treacă prin cerc, punctul este pierdut.
- În timpul jocului atunci când mingea atinge marginea cercului, jocul decurge în continuare normal. Efectul de „bouncing” reprezintă o provocare inedită a jocului de Risball.
- La jocul de dublu sau triplu numărul de pase în aer între coechipieri este nelimitat însă numărul de atingeri consecutive a fiecăruia se limitează la una.
- RISBALLUL nu are voie să fie atins de nici o parte a corpului al jucătorilor. Orice atingere a RISBALLULUI rezultă un punct pierdut.
- Nici o parte a corpului nu poate pătrunde în timpul jocului prin cercul RISBALLULUI. Această acțiune duce către pierdea punctului.
- Forma terenului RISBALL este un oval de următoarele dimensiuni în mod oficial: 985cm lățime si 764cm lățime, scăzând treptate pentru a oferi forma de oval, mai precis 985cm, 950cm, 838cm, 608cm.
EXCEPȚIE CA MOD DE DESFĂȘURARE A JOCULUI ÎNTR-UN MOD MAI SIMPLU ȘI RAPID:
- Recomandăm ca perimetrul de joc să fie unul cât mai redus. Atunci când suprafața de joc este una mare va exista tendința servelor prea grele pentru adversari. Deasemenea spectaculozitatea va scădea atunci când terenul este unul larg care să permită lovituri șutate.
- Noi recomandăm ca indiferent că terenul de joc este de forma pătrată, dreptunghiulară sau circulară, distanța de la joc la locul delimitat perpendicular de unde se servește să nu fie mai mare de 4 m.